Onze visie op sociaal emotionele ontwikkeling
Vanuit onze vier kernwaarden besteden we in de basis aandacht aan o.a. de modus, (zelf)vertrouwen en persoonlijke kwaliteiten van leerlingen waarbij we (leren) respectvol om te gaan met jezelf, de ander en de omgeving. Daarnaast ontwikkelen leerlingen inzicht in de basiswaarden vrijheid, gelijkheid en solidariteit en mogelijke spanning tussen deze basiswaarden. We vinden het belangrijk dat leerlingen ervaren hoe besef van de ander (inlevingsvermogen, het individu en groep en gedrag inschatten van de ander) en zelfmanagement (gevoelens hanteren, impulscontrole, doelgericht gedrag) helpen om bij te dragen aan een positief en veilig klimaat in de klas en de school.
Als de leerlingen aan het einde van hun basisschool periode onze school verlaten willen we dat ze vanuit een positief welbevinden, besef van zichzelf, een leeftijdsadequaat zelfmanagement, besef van de ander en hun opgedane relatievaardigheden verantwoorde keuzes kunnen maken die bijdragen aan een positief sociaal en veilig klimaat in het VO en de maatschappij.
We zien sociaal-emotionele ontwikkeling als een aspect van welbevinden. Ieder kind is uniek en door ieder kind te zien in zijn authenticiteit geven wij een positieve bijdrage aan het welbevinden. Doordat we sociaal emotionele ontwikkeling zien als een basisvaardigheid vinden we het belangrijk om hier aandacht aan te besteden op individueel en/of groepsniveau. We dragen met elkaar zorg voor alle leerlingen. We bieden gedurende het hele schooljaar structureel aandacht aan het proces en vaardigheden. Omdat we de sociaal emotionele ontwikkeling als een basisvaardigheid zien spreken we liever van een gouden jaar i.p.v. de gouden weken.
De relatie leerkracht-kind en leerkracht-ouders (de driehoek) is voor ons de basis om samen in vertrouwen te kunnen werken, in dit geval aan de sociaal emotionele ontwikkeling. Vanuit onze kernwaarde samen in vertrouwen hechten we op onze school veel waarde aan het creëren van een veilig en gestructureerd klimaat waarin kinderen optimaal tot leren kunnen komen, dus ook in hun sociaal emotionele ontwikkeling. Via rust, regelmaat, ritme, routine en relatie (RRRRR) zorgen we voor voorspelbaarheid: een voorspelbare omgeving draagt bij aan een gevoel van veiligheid en biedt ruimte aan eenieder om verantwoorde keuzes te kunnen maken.
Vanuit hoge positieve verwachtingen van álle leerlingen werken de kinderen samen met verschillende klasgenoten en groeperen we flexibel. Dat heeft een positief effect op de relatievaardigheden (het omgaan met elkaar, samenwerken, omgaan met sociale druk en conflicten hanteren).
We stimuleren kinderen zich bewust te worden van hun persoonlijke kwaliteiten, zodat ze vanuit kracht de uitdagingen op hun pad aan kunnen gaan en feedback kunnen zien als een kans om te groeien. In ons dagelijks handelen zijn we ons bewust van onze invloed op de self efficacy (vertrouwen dat een kind in zichzelf heeft) en een growth mindset bij de kinderen. Zelfvertrouwen maakt weerbaar en minder afhankelijk van het oordeel van anderen. Door feedback te geven, vragen te stellen over welbevinden, modus en persoonlijke kwaliteiten sluiten de leerkrachten aan op de ontwikkelbehoeften van de groep en de individuele leerling. We vinden het essentieel dat alle kinderen zich zo kunnen ontwikkelen dat ze met vertrouwen naar zichzelf kijken en de ander benaderen, dat ze relaties aangaan, zich leren verplaatsen in de ander, reflecteren op eigen gedrag, keuzes kunnen maken en zich weerbaar voelen binnen een groep. Het besef van zichzelf speelt hierin een belangrijke rol.